De Cluster Scheldemeander Gent-Wetteren omvat verschillende deelprojecten: de Zandput van Melle, de Scheldemeander tussen Heusden en Gentbrugge, Ham (gecontroleerd overstromingsgebied met gereduceerd getij) en Bastenakkers (gecontroleerd overstromingsgebied).
Bastenakkers, op de grens van Wetteren en Destelbergen, vormt de ideale bufferzone voor overtollig water. We vormen het gebied om tot een gecontroleerd overstromingsgebied, dat bij stormtij de regio kan beschermen tegen wateroverlast. Het gebied treedt als laatste van alle overstromingsgebieden uit het Sigmaplan in werking en zal daarom alleen bij zware stormen, statistisch eens in de 50 jaar, gedeeltelijk onder water lopen. Daardoor kunnen de lokale landbouwers actief blijven in het gebied.
In het voorjaar van 2024 startte er in Bastenakkers een archeologisch proefsleuvenonderzoek. Door op verschillende plekken een sleuf uit te graven in het gebied, onderzoeken we of er archeologische vondsten te vinden zijn. In totaal graven we over een afstand van 5,5 km de teelaarde af – dat is ongeveer 12% van het gebied. Deze steekproef geeft ons een duidelijk beeld van de mogelijke aanwezigheid van archeologische vondsten. Na het onderzoek zullen we de sleuven opnieuw dichten.
In Ham leggen we een overstromingsgebied met gereduceerd getij aan. Zo komt er 20 hectare extra ruimte vrij om bij hoge waterstanden op de Schelde rivierwater te bergen. Daarmee maken we de omgeving veiliger en natuurlijker.
Intussen is de eerste grond voor de ringdijk geleverd! Na de bouw van de ringdijk en sluis zullen we de Scheldedijk verlagen tot overloopdijk. Door de bouw van een in- en uitwateringssluis dragen we bij aan de ontwikkeling van getijdennatuur met zeldzame zoetwaterslikken en -schorren. Op de buitenkant van de ringdijk is er plaats voor bomen. De heuvel in het gebied toveren we om tot een speelbos op een soort schiereiland. Een vlonderpad, dat boven de grond en het water zweeft, zal de dijken met het speelbos verbinden. In het voorjaar van 2025 zou het hele project afgerond moeten zijn.
Foto intro: Bastenakkers, ©Vilda