Cluster Bornem

Allereerste stap in ontpoldering Groot Schoor in Bornem

Nieuwe Scheldedijk rond het gebied krijgt jaagpad

Om Bornem en omgeving beter te beschermen tegen overstromingen voorziet het Sigmaplan allerlei ingrepen. We leggen een gecontroleerd overstromingsgebied en twee ontpolderingen aan. Zo krijgt bijzondere riviernatuur alle kansen om zich te ontwikkelen. En dat betekent niet alleen meer biodiversiteit en meer groen om van te genieten, maar ook meer hulp in de strijd tegen de klimaatverandering.

De Cluster Bornem omvat de deelgebieden Groot Schoor (Hingene), het Stort van het Buitenland en Oudbroek-Schellandpolder.  

In Groot Schoor in Hingene geven we 23 hectare land terug aan de Schelde. Daarvoor trekken we eerst landinwaarts een nieuwe Scheldedijk op, om het achterland te beschermen. Daarna verwijderen we de bestaande Scheldedijk en maken we een bres. Maar eerst is er een tussentijdse fase van omvormingsbeheer voorzien. Het resultaat? De getijden krijgen opnieuw vrij spel, waardoor er waardevolle slikken en schorren ontstaan. Voor de feitelijke ontpoldering is het nog te vroeg, maar dat neemt niet weg dat er intussen hard gewerkt wordt. Zo is het jaagpad op de nieuwe Scheldedijk een feit na de zomer van 2024!

De tweede fase van de werken (het bressen van de Scheldedijk) zal worden gekoppeld aan de realisatie van het GOG Oudbroek-Schellandpolder. De grond, bestaande uit zand en klei, die vrijkomt bij het verwijderen van de bestaande Scheldedijk en het realiseren van de bres in Groot Schoor willen we (her)gebruiken voor de bouw van de ringdijk van het GOG Oudbroek-Schellandpolder. Daarnaast voorzien we in Groot Schoor ook wat tijd tussen de bouw van de nieuwe Scheldedijk en de inrichting van het binnengebied en de effectieve ontpoldering. Dit geeft de natuur de tijd om zich reeds te ontwikkelen.

Groot Schoor in juli 2024, ©Vilda

Net als Groot Schoor ontpolderen we het Stort van het Buitenland. Het is een kleiner gebied van ongeveer 8 hectare maar zal ook een belangrijke bijdrage leveren aan de waterveiligheid en de ontwikkeling van getijdennatuur.

In Oudbroek-Schellandpolder leggen we tot slot een gecontroleerd overstromingsgebied aan. Zo werken we aan waterveiligheid en een rijk en divers landschap. Een verdere ontwikkeling van het bestaande wetland zal de riviernatuur een boost geven.

Foto intro: Groot Schoor, ©Vilda

Sigmaprojecten in de kijker