Werken aan leefgebied voor bedreigde kamsalamander
In tegenstelling tot de meeste Sigmaplangebieden kreeg Dorent een exclusieve natuurbehandeling. We gaan hier namelijk volop voor de ontwikkeling van wetland. Om de populatie kamsalamanders alle kansen te geven, legden we een netwerk van poelen en waterpartijen aan én herstelden we de historische Zenne-meander.
Dorent was al een graslandgebied met hagen, waterpartijen, stukjes bos en op de hoger gelegen rand een akker. Heel geschikt om hier wetland van te maken: een landschap met beemden en soorten- en bloemenrijke graslanden. Bepaalde percelen blijven wel bruikbaar als hooi- of paardenweiland.
We hopen de kamsalamander te verwelkomen in 10 zuivere poelen, waar weinig of geen vissen in rondzwemmen. Die liggen op korte afstand van elkaar, met houtkanten of bosjes in de buurt. Om het de kamsalamander nog meer naar zijn zin te maken, verwijderden we ook overtollig slib uit de afgesneden meanders van de Oude Zenne en maakten we de oevers plaatselijk minder steil.
De kamsalamander is onze grootste inheemse watersalamander – helaas ook een van de meeste bedreigde, omdat zijn biotoop behoorlijk zeldzaam is geworden. Kamsalamanders houden van grote poelen met proper water en wat waterplanten, liefst zonder concurrentie van vissen. Daar kunnen ze zich veilig voortplanten. Overwinteren doen ze op het land. Dan schuilen ze in struikgewas, hagenrijen of kleine lapjes bos.
Rol bij wateroverlast
De aanleg van een gecontroleerdoverstromingsgebied is hier niet nodig. Het stroomafwaarts gelegen Sigmaplanproject Dijlemonding beschermt al tegen wateroverlast. En toch dragenook wetlands een steentje bij door als spons te werken bij hevige regenval.