Hedwige-Prosperpolder

Uitkijken naar de uitkijktoren op de panoramaheuvel

Over de grenzen samenwerken aan waardevolle riviernatuur

Op de grens van Vlaanderen en Nederland vind je een van Europa’s grootste getijdengebieden. Hier werkten we samen aan het internationale Grenspark Groot Saeftinghe. Dit gebied van maar liefst 4.500 hectare – of 6.750 voetbalvelden! – bestaat uit het Verdronken Land van Saeftinghe, het Sieperdaschor en het Hedwige-Prosperproject. De Hedwige-Prosperpolder staat sinds het najaar van 2022 weer onder invloed van het getij. Momenteel wordt er volop gewerkt aan de radar- en uitkijktoren, met op termijn een informatiecentrum, horeca, expositieruimte, slaapplaatsen en een panoramaterras.

Vogels spotten

Na 15 jaar zijn de Sigmaplanwerken in het Hedwige-Prospergebied rond en staat het gebied weer in verbinding met de Schelde, voor meer waterveiligheid, meer natuurontwikkeling en meer recreatie. Als bezoeker kan je de waardevolle riviernatuur zelf beleven – met een wandeling over de nieuwe dijk rond het nieuwe natuurgebied of binnenkort door vogels te spotten vanop de panoramaheuvel. Die heuvel is hoofdzakelijk opgebouwd met grondoverschotten die gerecupereerd werden bij de afbraak van de oude Scheldedijken binnen het gebied. Het laatste deel zal in het najaar opgehoogd worden met het grondoverschot uit de Prosperpolder Zuid. Intussen hebben al heel wat vogelsoorten het gebied ontdekt. Samen met het Instituut voor Natuur- & Bosonderzoek onderzoeken we nu welke vogels en vissen er voorkomen.

Bonte strandloper, ©Hugo Willocx

Uitgestrekt schorrengebied

Die nieuwe natuur vormt samen met het naastgelegen Verdronken Land van Saeftinghe één aaneengesloten natuurgebied: het groene hart van het Grenspark Groot-Saeftinghe, het grootste getijdengebied van West-Europa. De eerste 10 jaar zal het gebied weinig begroeiing hebben en voornamelijk bestaan uit slikken en geulen. Je vindt hier dan duizenden vogels die zoeken naar zeeduizendpoten en andere dieren in de bodem. Planten zullen zich pas na enkele jaren beginnen vestigen, aan de randen van het gebied. Denk aan zeeaster en later ook zeebies. Stilaan zal er meer vegetatie ontstaan. Die zorgt voor een gevarieerd landschap. Na meer dan 50 jaar wordt dit een uitgestrekt schorrengebied met geulen en kreken.

Ontwikkeling van schor, ©Vilda

Europese steun voor duurzaam toerisme

Met het Interreg-project Grenspark Groot Saeftinghe willen verschillende partners de regio aantrekkelijker maken voor toeristen. Een netwerk van onthaalpoorten en goede infrastructuur op het vlak van mobiliteit, onthaal en verblijf zullen de recreatie en de leefbaarheid in de streek versterken. Een van de drie centrale onthaalpoorten is de Panoramaheuvel in het Hedwige-Prospergebied.

Foto intro: Hedwige-Prosperpolder, ©Vilda

Sigmaprojecten in de kijker