Durmevallei

Durmevallei, een ketting van wetlands

Het open meersenlandschap keert terug in de streek

De Durme is een getormenteerde rivier met een bewogen verleden. Om haar terug op het rechte pad te zetten, krijgt ze weer meer speelruimte. Daarvoor zijn verschillende ingrepen nodig. In zeven zones – van Hamme tot Temse, Waasmunster, Zele en Lokeren – krijgen sommige plaatsen een veiligheidsfunctie, andere worden puur natuur. Intussen is het GRUP ‘Durmevallei fase 2’ in opmaak.

Een ketting van wetlands

De Durmevallei is 414 hectare groot en omvat verschillende deelgebieden. In Hagemeersen, Hof ten Rijen, Bulbierbroek en Weijmeerbroek op het grondgebied van Lokeren, Waasmunster en Hamme keert het open meersenlandschap terug, dat zo typisch is voor de streek. Er zullen authentieke wetlands groeien, met hooilanden, moerassen en rietgordels. Wetlands fungeren als een spons en houden het regenwater een lange tijd vast. Die natte gronden in de Durmevallei worden een paradijs voor vogels zoals de blauwborst, het baardmannetje, de slobeend en de karekiet.

Ontpoldering maakt Durme robuuster

Ontpoldering is een van de technieken om rivieren opnieuw ruimte te geven en het ecosysteem weer veerkrachtig te maken. In de Durmevallei werken we aan een globaal inrichtingsplan, waarin zowel getijdengebieden als wetlands een plaats krijgen. De gebieden Klein Broek en Groot Broek, op het grondgebied van Temse en Waasmunster, worden ontpolderd. In het voorjaar van 2024 zijn we in Groot Broek gestart met de voorlaatste fase: het inrichten van het gebied door het graven van een kreken- en geulenstelstel. De laatste stap, het graven van bressen en het afgraven van de Durmedijk, zal gefaseerd worden uitgevoerd.

Groot Broek, ©Thomas Bruyninckx

Klimaatbuffer

In De Bunt, dat zowel aan de Schelde als aan de Durme ligt, leggen we een gecontroleerd overstromingsgebied met gereduceerd getij aan, met een in- en uitwateringssluis, een ringdijk en overloopdijk. De bouw van de twee sluizen is volop aan de gang en de overloopdijk werken we nog dit jaar af. Door het getij in het gebied te laten, zal de natuur hier nog adembenemender worden én zal het waterpeil in de Schelde bij stormtij zakken. Slikken en schorren zullen zich ontwikkelen met riet en wilgenvloedbos. Het gebied wordt zo een echte klimaatbuffer.

In- en uitwateringssluis De Bunt, ©Vilda

Foto intro: Klein Broek, ©Thomas Bruyninckx

Sigmaprojecten in de kijker