Bovendijle

Nieuwe stap naar overstromingsgebieden in Rijmenam en Haacht

Twee nieuwe fietsbruggen over de Dijle

Een veilige en natuurlijke Dijlevallei tussen Werchter en Mechelen. Dat is het streefdoel van het Sigmaplanproject Bovendijle, goed voor een projectgebied van bijna 170 hectare. Intussen krijgt het wetland Pikhaken steeds meer vorm en is ook een detailstudie gestart voor het ontwerp van de gecontroleerde overstromingsgebieden in Rijmenam en Haacht.

Twee bruggen over de Dijle

Sinds eind 2023 hebben fietsers en voetgangers een rechtstreekse verbinding tussen Bonheiden, Boortmeerbeek, Haacht en Keerbergen. De Wittegoudbrug, tussen de Binnenbeekweg in Haacht en de Dijlestraat in Keerbergen, knipoogt naar de witloof- en aspergeteelt uit de regio. De Regenboogbrug, tussen de Broekstraat-Dijleweg in Rijmenam en Ravestein in Boortmeerbeek, kreeg de regenboogkleuren mee als ruggensteun voor de LGBTQ+-gemeenschap. De fietsbruggen zijn intussen goed ingeburgerd en stimuleren de inwoners uit de naburige gemeentes om wat vaker de auto te laten staan.  

Bescherming tegen wateroverlast

Bonheiden, Haacht, Keerbergen, Boortmeerbeek en de wijde omgeving zullen heel wat beter beschermd zijn tegen wateroverlast dankzij twee gecontroleerde overstromingsgebieden: Rijmenam en Hollaken-Hoogdonk. Die kunnen tot enkele meters water hoog opvangen, waardoor het risico op overstromingen gevoelig afneemt. Omdat stormen in combinatie met veel neerslag vooral in de winter voorkomen, blijft landbouw mogelijk in grote delen van de overstromingsgebieden.

Hollaken-Hoogdonk, ©Vilda

Herstel van Europees beschermde natuur

In Bonheiden en Haacht herstellen we het waterrijke rivierlandschap. In Pikhaken langs de Dijle, tegenover de dorpskern van Rijmenam, is een waardevol wetland in de maak. In het zuidelijke deel komt er een mozaïeklandschap van pimpernelgraslanden met houtkanten. De eerste kiemlingen van nieuwe pimpernelplantjes zijn intussen een feit, hopelijk kleurt Pikhaken snel pimpernelpaars! Het deel van Pikhaken tegen de Dijle en Hollaken wordt een beemdenlandschap met enkele poelen voor de kamsalamander. Binnen de gecontroleerde overstromingsgebieden Rijmenam en Hollaken-Hoogdonk richten we de oude meanders in als rietmoeras en moerasbos.

Kamsalamander, ©Vilda

Foto intro: Pikhaken, ©Thomas Bruyninckx

Sigmaprojecten in de kijker